Z racji, że święta już tuż tuż mam dla Was przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi z kapustą i grzybami to najbardziej tradycyjne danie na Wigilię. Dzisiaj zdradzę Wam mój sposób na idealny, a zarazem uniwersalny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Uniwersalny, ponieważ farsz ten nada się również do krokietów, czy uszek. Tak dobrze widzicie, do uszek również. Niektórzy robią uszka tradycyjnie tylko z grzybami, ale są takie osoby, które przygotowują farsz z kapustą i grzybami. A teraz nie przedłużając zapraszam Was do spróbowania moich pierożków.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: ok. 60 pierogów
Składniki na ciasto na pierogi:
500 g mąki pszennej
szklanka gorącej wody
4 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
Składniki na farsz z kapusty i grzybów:
800 g kapusty kiszonej
60 g suszonych grzybów
średnia cebula
7 łyżek oleju
łyżeczka cukru
3 małe liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
płaska łyżeczka pieprzu
Zaczniemy od przygotowania farszu. Suszone grzyby umieść w większym naczyniu i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Może być woda z kranu. Miseczkę przykryj np. talerzykiem i odstaw w suche i chłodne miejsce na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Grzyby wchłoną część wody i zmiękną. Różnicę widać od razu. Woda zrobi się ciemna, a grzyby napuchną. Wodę z moczenia grzybów przelej do małego naczynia. Będzie to szklanka ciemniej wody. Nie wylewaj jej. Woda po moczeniu grzybów jest idealna do kapusty, którą zaraz zaczniesz gotować. Odsączone grzybki pokrój w cienkie paseczki a potem posiekaj jeszcze drobniej. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na nagrzaną patelnię wlej olej. Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Pod koniec możesz dodać posiekane grzyby i podsmażać całość jeszcze dodatkowe dwie minuty. Czas na kiszoną kapustę. Raz przepłucz kapustę w zimnej wodzie i bardzo dobrze odciśnij. Odciśniętą kapustę kiszoną posiekaj nożem i umieść w dużym garnku. Dodaj przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz cukier. Poszatkowaną kapustę z ziołami i przyprawami zalej wodą i gotuj przez godzinę pod przykryciem, a następnie przełóż na dużą patelnię i smaż z podsmażoną cebulką i grzybami przez około 30 minut na małej mocy palnika. Po przestudzeniu farsz będzie gotowy do użycia. Następnie przygotuj ciasto. Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz olej. Wlej szklankę gorącej wody i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Jednak jeśli ciasto jest za gorące, możesz je zamieszać na początku łyżką. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nałóż uformowaną kulkę z farszu na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Deskę, na którą będą odkładane pierogi lekko posyp mąką, a następnie układaj je obok siebie. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je bawełnianą ściereczką. Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi.
Smacznego!!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz