wtorek, 12 listopada 2019

Surówka z czerwonej kapusty

Dzisiaj zdradzę Wam sprawdzony przepis na klasyczną wg mnie surówkę z czerwonej kapusty. Jest to jedna z moich ulubionych surówek podawanych do obiadu. Jest delikatna i super szybka do zrobienia, a co najważniejsze pasuje do większości prostych, polskich dań.


Jeśli macie w domu białą kapustę zamiast czerwonej śmiało możecie ją dodać.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 15 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
1/4 główki czerwonej kapusty (ok. 250 g)
1/2 średniej cebuli lub 1 mała
1/3 jabłka
1 mała marchewka
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
sól, pieprz do smaku
odrobina cukru (opcjonalnie)

Kapustę poszatkuj drobno. Przełóż do miski. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj majonez, śmietanę oraz przyprawy i odrobinę cukru. Całość dobrze wymieszaj. Najlepiej jakby surówka mogła ok. 15 minut schłodzić się w lodówce przed podaniem.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz