Co powiecie na sprawdzony przepis na tradycyjną mizerią. Jest to druga z moich ulubionych surówek podawanych do obiadu. Świeże ogórki, śmietana i odrobina szczypiorku to sekret idealnej mizerii. W sezonie staraj się wybierać małe ogórki gruntowe, będą miały one jeszcze drobne nasiona. Natomiast poza sezonem postaw na ogórki szklarniowe, lepiej się nadają na mizerię wtedy.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: ok. 10 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 25 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
1 większy ogórek
2 łyżki śmietany
mała garść szczypiorku
sól, pieprz do smaku
odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
Ogórka pokrój w cieniutkie plasterki, przełóż na sitko i posyp 1/2 łyżeczki soli. Odstaw na 10 minut. W między czasie posiekaj drobno szczypiorek. Ogórki zamieszaj i odciśnij z nadmiaru wody, którą puścił. Przełóż do miski. Dodaj śmietanę, szczypiorek, pieprz oraz odrobinę soku z cytryny (opcjonalnie). Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz