Lazania to wyjątkowo popularne danie kuchni włoskiej. Fantastyczna propozycja na sycący obiad. Więc jeśli od dłuższego czasu chodzi za Tobą, a odwlekasz jej przygotowanie, bo obawiasz się, że nie poradzisz sobie ze stworzeniem czegoś tak spektakularnego? Powiem Ci szczerze, że Twoje obawy nie mają żadnych podstaw. Lazanie można przygotować stosunkowo szybko i co najważniejsze, nie jest to wcale trudne zadanie! Zapraszam Was do spróbowania lazanii wg przepisu mojej mamy.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Całkowity czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 4-5
Składniki:
1 opak. makaronu lazania
200 g szynki
200 g sera
Składniki sos pomidorowy:
500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
Składniki sos beszamelowy:
1/4 kostki margaryny
2 łyżki mąki
500 ml mleka
szczypta vegety
Jako pierwszy przygotowujemy sos pomidorowy. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gdy cebulka ładnie się zeszkli dodać mięso i przyprawy. Na koniec dodać przecier pomidorowy i poczekać aż się zagotuje. Następnie przygotować sos beszamelowy. Margarynę rozpuścić, dodać mąkę, odstawić z palnika i dodawać powoli mleko, tak by nie powstały grudki, cały czas mieszając. Dodać vegetę. Gotować do zgęstnienia sosu. Szynkę pokroić w kostkę lub paski, a ser zetrzeć na tarce.
Układać kolejno w naczyniu żaroodpornym:
1. odrobina sosu pomidorowego z mielonym
2. makaron
3. 1/2 szynki
4. 1/2 sosu beszamelowego
5. makaron
6. 1/2 sosu pomidorowego z mielonym
7. makaron
8. 1/2 sera
9. 1/2 szynki
10. 1/2 sosu beszamelowego
11. makaron
12. 1/2 sosu pomidorowego z mielonym
13. 1/2 sera
Piec w temperaturze 180 st. C. przez około 45 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz