Choć lato już za nami, a sezon truskawkowy dobiegł końca, to ja mam dla Was przepis na ciasto z musem truskawkowym. Ja zawsze jak tylko jest sezon z truskawkami kilka porcji wkładam do zamrażalnika, właśnie na takie okazje, jakby zachciało mi się poczuć odrobinę lata w zimie :) Także dzisiaj pokażę Wam jak wykorzystać mrożone truskawki i zrobić miejsce na następne. A samo ciasto odkąd je tylko spróbowałam należy do jednych z moich ulubionych, jest lekkie, puszyste, odpowiednio słodkie, ale jak niestety wszystko ma wadę - ciężko skończyć na jednym kawałku. Ale mimo to szczerze polecam, bo jest tego wart!!!
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia: min. 8 godzin
Całkowity czas przygotowania: 9 godzin
Ilość porcji: 15
Składniki spód:
1 opakowanie sucharów
ok. 400 g nutelli
Składniki warstwa jogurtowa:
700 g gęstego jogurtu greckiego
1 galaretka cytrynowa
2 op. cukru wanilinowego
2 łyżki cukru pudru
Składniki warstwa truskawkowa:
3 galaretki truskawkowe
450-500 g mrożonych truskawek
Nutellę podgrzewamy w naczyniu z gorącą wodą. Sucharki rozkruszamy na drobny "pył". Oba składniki łączymy ze sobą, mieszamy. Rozprowadzamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (26cm). Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzone jogurty miksujemy z cukrami, a następnie wlewamy do nich zimną, lecz wciąż płynną galaretkę. Miksujemy do połączenia. Przygotowaną masę wylewamy na sucharkowy spód. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy jogurtowej. Truskawki odstawiamy do rozmrożenia. Miksujemy je na gładki mus. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Łączymy z musem truskawkowym. Masę truskawkową wylewamy na masę jogurtową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego kochani!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz