czwartek, 24 października 2019

Żurek z białą kiełbaską

Mam dla Was kolejny przepis na tradycyjną zupę tym razem jest nią żurek z białą kiełbaską. To jedna z tych zup, do których warto dodać jajko. Na naszych stołach gościmy ją najczęściej na święta Wielkanocne. Wtedy podczas śniadania wielkanocnego zajadają się nim wszyscy, zarówno mali jak i duzi. A jak wygląda mój idealny żur. Oczywiście muszą się w nim znaleźć ziemniaczki jako klasyczny dodatek, biała podsmażona kiełbaska, odrobina zrumienionego boczku, a także marchewka nadająca swoją nutę żurkowi. Zapraszam  serdecznie do spróbowania mojej wersji tradycyjnego żurku :). Fajną opcją jest też podanie żurku w chlebie. Uwielbiam :) 


Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4-5

Składniki:
2 l bulionu/wody
500 ml zakwasu na żurek
300 g kiełbaski białej
100 g boczku wędzonego
400 g ziemniaków
marchewka
1 mała cebula
ząbek czosnku
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
pieprz i sól do smaku


Do większego garnka dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, podsmażoną kiełbaskę, boczek z cebulką i czosnkiem. Zalać bulionem lub wodą. Dodać przyprawy. Zagotować, zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać zakwas (pamiętać, aby wstrząsnąć butelką przed użyciem) i gotować zupę na minimalnym ogniu przez ok. 5 minut. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz