Bardzo prosty i efektowny deserek na zimno, który łączy w sobie nutę waniliową i czekoladową. Na pewno nie jedną osobę zaskoczy wygląd tego deserku, a przygotowanie go jest banalne. Do przygotowania go użyłam serka twarożkowo-sernikowego, śmietankę kremówkę oraz czekoladę. W moim przepisie ciasto jest bez żadnego spodu, ale równie dobrze można też przygotować wersję na ciasteczkowym spodzie. Ciasto jest delikatne, puszyste, niczym niebo w gębie. Uwielbiam takie lekkie jak chmurka deserki. Może też się skusicie i przygotujecie taką wersję serniczka?
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia: min. 4 godziny
Całkowity czas przygotowania: min. 5 godzin
Ilość porcji: 15
Składniki:
900 g serka twarożkowo-sernikowego (ja użyłam "Mój ulubiony")
900 ml śmietanki 30%
tabliczka mlecznej czekolady
tabliczka gorzkiej czekolady
łyżeczka esencji waniliowej
1/2 szkl. cukru pudru
3 łyżki żelatyny
Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i esencję waniliową i miksujemy na gładką masę. Śmietankę podgrzewamy, żeby móc w niej rozpuścić żelatynę. Do ciepłej śmietanki dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy na ok. 10 min do przestudzenia. Powoli dolewamy śmietankę do masy z serków i przy pomocy miksujemy. Powtarzamy czynność, aż wlejemy całą śmietankę. Masa na początku może wydawać się za rzadka, ale to tylko do momentu aż żelatyna nie zgęstnieje. W między czasie rozpuścić czekolady na kąpieli wodnej. Powstałą masę dzielimy na 4 części: 475 ml + 1 łyżka czekolady, 600 ml + 3,5 łyżki czekolady, 200 ml + 5 łyżek czekolady i ostatnia reszta co została już bez czekolady. Masy wkładamy na 20 minut do lodówki. Na spód tortownicy wykładamy papier do pieczenia. Jako pierwszą wylewamy masę bez czekolady, kolejno na środek wylewamy masę z 475 ml, później znów na środek masę z 600 ml i jako ostatnią wylewamy na środek masę z 200 ml. Ciasto najlepiej jak jest całą noc w lodówce.
Smacznego.!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz