niedziela, 3 listopada 2019

Makaron w sosie cebulowym z kurczakiem, pieczarkami i brokułem

Każdy z nas pewnie ma takie dni, że nie wie w co ręce włożyć i wtedy musimy mieć w zanadrzu kilka szybkich przepisów. Oto dzisiaj zdradzę Wam sekret na jeden z nich, a przy tym bardzo smaczny i lubiany. Kurczak w kremowym sosie cebulowym z dodatkiem pieczarek i brokuła. Można go robić również w wersji zapiekanki, ale to innym razem Wam zdradzę :) Dzisiaj już przejdźmy do sedna. 


Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
200 g makaronu
250 g brokuła
150 g pieczarek
300 g piersi z kurczaka
200 ml śmietanki 30% 
200 ml mleka 
1 opak. francuskiej zupy cebulowej od knorr
ząbek czosnku
łyżka przyprawy do kurczaka
sól
pieprz
olej


Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu tak, aby był al dente. Brokuła wrzucić do osolonej wody na dosłownie 3 minuty. Mięsko z kurczaka pokroić w małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej, wsypać łyżeczkę przyprawy do kurczaka oraz sól i pieprz do smaku, a także przeciśnięty ząbek czosnku. Chwilkę podsmażyć, a następnie wrzucić mięsko i smażyć aż ładnie się zarumieni. Wyjąć usmażone mięsko na talerz, a na patelnię wrzucić pieczarki. Gdy pieczarki się podsmażą dodać kurczaka i brokuła. W między czasie przygotować sos. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Należy wymieszać śmietankę i mleko z francuską zupą cebulową i wlać na patelnię do mięska. Doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejszyć moc na palniku i zostawić, by sos trochę zgęstniał. Podawać z makaronem. 


Smacznego.!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz