wtorek, 5 listopada 2019

Potrawka z kurczaka z cukinią i papryką

Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszny obiad. Polędwiczki z kurczaka z cukinią i papryką podane w sosie na bazie przecieru pomidorowego z odrobiną śmietany. Danie jest łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne i sycące. Robi się je w zaledwie 25-30 minut. Świetne komponuje się z ryżem, makaronem, czy różnego rodzaju kaszami. Ja dzisiaj proponuję podanie potrawki z kus kusem perłowym. Z przepisu wychodzą 2-3 porcje w zależności od potrzeb 🙂


Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
300 g polędwiczki z piersi kurczaka
1/2 średniej cukinii
1/2 papryki
1/2 cebuli
ząbek czosnku
250 ml przecieru pomidorowego
50 ml śmietany 18%

Do smaku wg uznania:
sól
pieprz
oregano
papryka słodka
papryka ostra
curry
przyprawa do kuchni włoskiej
przyprawa śródziemnomorska
kolendra suszona

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gdy cebula się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. W między czasie kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano oraz paprykami i całość podsmażamy kilka minut, aż kurczak się ładnie zrumieni. Cukinie oraz paprykę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do potrawki z kurczaka. Podsmażamy jeszcze ok 5 minut, a następnie podlewamy 50 ml wody. Dodajemy przecier pomidorowy i śmietankę. Gotujemy wszystko ok 10 minut, a w między czasie doprawiamy przyprawą do kuchni włoskiej, śródziemnomorską oraz suszoną kolendrą. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie dzisiaj zagościła potrawka z kus kusem perłowym.


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz