środa, 6 listopada 2019

Choinka z ciasta francuskiego z orzechami

Do świąt już coraz bliżej, więc dzisiaj chciałam Wam zaprezentować słodką choinkę, która nie tylko pysznie smakuje, ale też ładnie się prezentuje. Samo zrobienie jest bardzo proste i nie zajmie więcej niż 30-40 minut. A zaproponowane przeze mnie nadzienie można dowolnie zmieniać, można zrobić wersję z masą makową, powidłami, czy innym ulubionym kremem lub zamiast nutelli użyć czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. To już od Was zależy co znajdzie się w środku waszej choinki. A co też ważne do zrobienia jej nie potrzebujemy nic więcej, niż kawałek stołu, noża i składników. Nie potrzebne nam są żadne foremki :) Mam nadzieję, że i Wam się podoba moja choinka i że w tym roku zagości też u Was na świątecznych stołach.



Czas przygotowania: 10-20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 40 minut

Ilość porcji: 10-12

Składniki:
2 opak. ciasta francuskiego
300 g dowolnych orzechów (można też użyć kilku rodzai)
1 jajko
400 g nutelli
50 ml śmietanki 30%

Do blendera wrzuć orzechy (ja wybrałam laskowe, migdały i włoskie) i zblenduj. Do orzechów dodaj nutellę oraz śmietankę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Rozwiń jedno ciasto francuskie i rozprowadź na nim wcześniej przygotowaną masę. Na wierzch ułóż drugą warstwę ciasta. Wytnij kształt choinki i ponacinaj jej brzegi. Następnie zwiń je (zobacz jak moja choinka wygląda dla ułatwienia). Choinkę posmaruj roztrzepanym jajkiem (z boków, które odkroiliśmy można powycinać różne kształty i też upiec żeby nic się nie zmarnowało). Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Choinkę można udekorować przy pomocy ulubionych owoców (maliny, granat, porzeczki, borówki), prażonymi migdałami, suszonymi bądź kandyzowanymi owocami lub po prostu posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Mam nadzieję, że spodoba się Wam mój pomysł na choinkową słodycz na święta :)

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz