Mam dla Was super prosty przepis na pyszne kotleciki z kalafiora. Świetnie nadadzą się jako zamiennik kotletów mięsnych. Są proste w wykonaniu, a jeszcze lepiej smakują. Nadadzą się także idealnie do wegetariańskich burgerów.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 50 minut
Ilość porcji: 15 kotlecików
Składniki:
1 kalafior
jajko
1 średnia cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
ząbek czosnku
2 łyżki natki z pietruszki
płaska łyżeczka vegety
1/3 łyżeczki pieprzu
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
szczypta soli
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, aż się ładnie zeszkli. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy drobno. Chłodnego kalafiora ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy do miski i dodajemy kolejno: jajko, mąkę, bułkę tartą, podsmażoną cebulkę, natkę pietruszki, czosnek przeciskamy przez praskę oraz przyprawy. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzanej patelni. Kotlety smażymy porcjami, na średniej mocy palnika po ok. 4 minuty na jedną stronę, muszą się ładnie zrumienić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz