poniedziałek, 4 listopada 2019

Kotlety z kalafiora

Mam dla Was super prosty przepis na pyszne kotleciki z kalafiora. Świetnie nadadzą się jako zamiennik kotletów mięsnych. Są proste w wykonaniu, a jeszcze lepiej smakują. Nadadzą się także idealnie do wegetariańskich burgerów. 


Czas przygotowania: 20 minut 
Czas gotowania: 10 minut 
Czas smażenia: 20 minut 
Całkowity czas przygotowania: ok. 50 minut 

Ilość porcji: 15 kotlecików 

Składniki: 
1 kalafior 
jajko 
1 średnia cebula 
2 łyżki mąki pszennej 
2 łyżki bułki tartej 
ząbek czosnku 
2 łyżki natki z pietruszki 
płaska łyżeczka vegety 
1/3 łyżeczki pieprzu 
bułka tarta do obtoczenia 
olej do smażenia 
szczypta soli 

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, aż się ładnie zeszkli. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy drobno. Chłodnego kalafiora ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy do miski i dodajemy kolejno: jajko, mąkę, bułkę tartą, podsmażoną cebulkę, natkę pietruszki, czosnek przeciskamy przez praskę oraz przyprawy. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzanej patelni. Kotlety smażymy porcjami, na średniej mocy palnika po ok. 4 minuty na jedną stronę, muszą się ładnie zrumienić.


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz