niedziela, 10 listopada 2019

Poduszkowiec

Witam Was kochani! Mam dla Was przepis na przepyszne ciasto. Jest to połączenie sernika i ciasta czekoladowego, które można też spotkać pod nazwą ciasto poduszkowiec. Z masy serowej na wierzchu ciasta wyciskamy z rękawa cukierniczego kratkę, a ciasto czekoladowe rosnąc formuje na wierzchu charakterystyczne 'poduszeczki'. Ciasto kakaowe wychodzi mokre i bardzo aromantyczne, zaś spora ilość sera dodatkowo nadaje ciastu wilgoci i smaku.  Ciasto poduszkowiec przygotujesz w niecałe 30 minut. To niezwykle proste do zrobienia ciacho, które po upieczeniu wygląda po prostu bosko. Bardzo smaczne połączenie, interesujący wygląd i co najważniejsze proste wykonanie :). Szczerze polecam!


Składniki na ciasto czekoladowe:
5 dużych jajek
220 g mąki pszennej
180 g drobnego cukru
4 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
125 ml mleka
50 g gorzkiej czekolady

Składniki na masę serową:
600 g twarogu tłustego lub półtłustego
1 budyń śmietankowy w proszku 
1/2 szkl. drobnego cukru

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Jajka (w całości) umieścić w misie miksera i dodać do nich cukier. Ubijać do otrzymania kremowej pianki, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość a podnoszona na mieszadle miksera będzie opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund. Strużką wlewać wodę i olej nie zaprzestając ubijania. Dodać przestudzoną płynną czekoladę i zmiksować. Bezpośrednio do powstałej mieszanki przesiać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Powstałe ciasto przelać na spód formy. Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego i odciąć końcówkę o szerokości około 1 cm. Wycisnąć kratkę na ciasto czekoladowe: najpierw robiąc szlaczek wokół brzegów formy, a następnie samą kratkę - wyciskając pasy masy serowej w pionie i poziomie.  Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Pokroić na poduszeczki i podawać. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz