Dzisiaj mam dla Was mój pomysł na szybką i smaczną pizzę na podpłomyku. Bo jeśli nie lubicie czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie, albo po prostu nie macie w domu drożdży, a naszła Was ochota na pizzę to to jest idealny pomysł. Podpłomyk idealnie nadaję się jako spód do pizzy. Dzisiaj podam Wam tradycyjny przepis na podpłomyk, a dodatki skompletujcie sami. Taką jaką pizzę wy uwielbiacie. Mam nadzieję, że spodoba Wam się taka alternatywa dla tego dania.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 15 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut
Ilość porcji: 4-5 podpłomyków
Składniki:
150 g mąki pszennej
½ szklanki gorącej wody
1 szczypta soli
sos pomidorowy
ulubione przyprawy: bazylia, oregano, itp.
ulubione dodatki: mięsko, kukurydza, papryka, itp
ser mozzarella
Mąkę i sól zalewam stopniowo gorącą wodą, cały czas mieszając łyżką. Zbieram dokładnie całą mąkę, żeby wszystkie składniki się połączyły. Zagniatam do uzyskania konsystencji elastycznego ciasta, które odrywa się od dłoni. Zawijam ciasto szczelnie w folię i odstawiam na 15 minut. Po ty czasie dzielę ciasto na 4-5 równych części i wałkuję, delikatnie podsypując w razie potrzeby minimalną ilością mąki. Każdy placek zaraz po rozwałkowaniu układam na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce. Podpiekam z obu stron tak, żeby na powierzchni utworzyły się większe, brązowe plamki.
Na usmażone podpłomyki dodaję sos wymieszany z przyprawami, na to ulubione dodatki, ser i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C. na około 10 minut, tak by ser się ładnie rozpuścił.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz