piątek, 15 listopada 2019

Irishowy zawrót głowy

Dzisiaj mam dla Was deserek. Wiecie skąd się wzięła jego nazwa? Krem niby zwyczajny z mascarpone i śmietanki, ale wyjątkowy, bo z dodatkiem likieru Irish Cream. Smak i wrażenia nie do opowiedzenia. Tego połączenia trzeba spróbować. Ciemniejsza warstwa to mogą być zarówno czekoladowe herbatniki, ciastka owsiane, ciastka orzechowe albo biszkopty. Na wierzchu możecie dać co najbardziej lubicie. Owoce, kakao, startą czekoladę, uprażone orzechy i wszystko co wpadnie Wam do głowy. Deser do zrobienia w 10 minut. Dzisiaj mam dla Was 2 wersję z kakao oraz z wiśniami. Koniecznie spróbujcie!


Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: ok. 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 5-6 (w zależności od wielkości pucharków może być ich więcej)

Składniki:
250 g ciastek (herbatniki, owsiane, biszkopty, itp.)
250 g mascarpone
350 ml śmietanki 30 % 
kieliszek likieru Irish Cream
wiśnie
kakao

Ciastka pokrusz. Mascarpone przełóż do miski, wlej dobrze schłodzoną śmietankę, ubij na puszysty krem. Pod koniec wlej likier. Do szklanek wsyp warstwę ciastek, wyłóż porcję masy. Powtórz czynności, aż do wyczerpania składników. Wstaw do lodówki na 20 minut. Wiśnie podgrzej w garnuszku. Jeśli wolisz żeby były słodsze podsyp odrobiną cukru. 


Następnie poczekaj aż ostygną i przełóż na wierzch deserku. 


Drugą opcją na wierzch deserku jest posypanie kakao.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz