piątek, 8 listopada 2019

Dorsz pieczony w folii z warzywami

Przygotowanie ryby w piekarniku nie jest ani trudne, ani czasochłonne, więc każdy będzie w stanie przygotować taką rybkę. To szybki sposób na pyszny i lekki obiad. Dziś wpadam do Was z podpowiedzią, jak można przyrządzić fileta z dorsza, który zasmakuje każdemu. Dorsz to pyszna i zdrowa ryba, która powinna jak najczęściej gościć na naszych talerzach. Zwłaszcza, że jej przygotowanie jest banalnie proste. Możemy ją przygotować na wiele smacznych sposobów, pasują do niej różne dodatki. Doskonale komponuje się z warzywami i ziołami, jest smaczna zarówno w wersji smażonej, gotowanej na parze, jak i pieczonej.


Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
2 filety z dorsza
1/3 papryki
ząbek czosnku
cytryna
oliwa z oliwek
pieprz 
sól
przyprawa do ryb
gałązka świeżego oregano

Rozgrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbek czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do ryb, czosnkiem i sokiem z cytryny. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę, na niej gałązkę świeżego oregano, dodać pokrojoną paprykę (paprykę posypać odrobiną soli i pieprzu) i dobrze zawinąć. Piec około 30 minut. Podawać z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniaczki.


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz