czwartek, 7 listopada 2019

Pasta jajeczna z serem żółtym i ogórkiem

Przyznam się szczerze, że jest to moja pierwsza w życiu pasta jajeczna i już jest moją ulubioną. Pewnie do czasu aż zrobię inną wersję ;) Na pewno zagości teraz częściej na moim stole jajko dodatek do kanapek. Mam nadzieję, że u Was też. Zapraszam w takim razie po przepis na moją pastę jajeczną z dodatkiem sera i ogórka.


Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania jajek: 10-15 minut
Całkowity czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: ok. 400 g pasty

Składniki:
4 jajka
70 g sera żółtego
1 większy ogórek konserwowy
3 płaskie łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
łyżeczka musztardy delikatesowej (2/3 łyżeczki sarepskiej)
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypiorek (dodatek na kanapki)

Jajka ugotować na twardo. W czasie jak jajka się gotują przygotować pozostałe składniki. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ogórka pokroić w drobną kostkę. Po ugotowaniu zalać zimną wodą. Poczekać chwilę, aż się ostudzą. Obrać ze skorupek i posiekać na drobną kostkę lub rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski, dodać ser, majonez, śmietanę, ogórka, musztardę, sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać, następnie sprawdzić smak pasty, jeśli uważasz, że czegoś brakuje dodaj więcej przypraw. Pasty nie trzeba odstawiać do lodówki przed podaniem, można od razu rozkoszować się jej smakiem. Propozycja podania jest taka, że kanapkę smarujemy masełkiem na to naszą pastę jajeczną, a wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Palce lizać.


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz