piątek, 25 października 2019

Muszle nadziewane chilli con carne

Chilli con carne zapiekane w muszelkach to danie, które idealnie sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i na spotkaniach z przyjaciółmi jako przekąska. Jest to danie rewelacyjne i proste w przygotowaniu z lekką nutą pikanterii. Lubicie pikantne dania? Jeśli tak to koniecznie spróbujcie.


Czas przygotowania: ok. 25 minut
Czas smażenia: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok 15-20 minut
Całkowity czas przygotowywania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: 2

Składniki:
200 g makaronu muszle duże
250 g mięsa mielonego
75 g czerwonej fasolki
75 g kukurydzy
1/2 papryki
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
250 ml przecieru pomidorowego
50 ml wody
1 łyżeczka papryki słodkiej
⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
3 łyżki oliwy
pieprz czarny
sól
szczypta chilli
starty ser mozzarella

Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na oliwie z oliwek aż będzie szklista dodajemy przeciśnięty czosnek i dalej chwilkę smażymy. Dodajemy mięso, lekko doprawiamy solą oraz pieprzem i znowu podsmażamy, następnie zalewamy wodą zmieszaną z przecierem pomidorowym. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami oraz dorzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy fasolkę oraz kukurydzę, dokładnie mieszamy, jeżeli taka potrzeba doprawiamy do smaku i wszystko jeszcze razem dusimy około 3-4 min. Farsz powinien być dobrze doprawiony. Gotowym farszem nadziewamy muszelki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy resztkę sosu i rozprowadzamy po nim całym. Następnie nadziany makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy około 15-20 min. Następnie ściągamy folię, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze około 5 min.


Smacznego.!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz