niedziela, 24 listopada 2019

Mięsko wieprzowe w sosie własnym z wolnowaru

Dzisiaj znowu wpadam do Was z propozycją dania w wolnowarze. Co tu dużo mówić przygotowanie dania w wolnowarze jest wygodne i bez kłopotu. Rano tylko szybkie przygotowanie, wrzucenie składników do misy wolnowaru i obiadek sam się robi, podczas gdy my jesteśmy np. w pracy. Przychodzimy zmęczeni, a w domu unosi się zapach pysznego obiadku. A właśnie przechodząc do obiadku. Mam dla Was propozycję na mięsko wieprzowe w sosie własnym. Podanym z ulubionymi składnikami. U mnie akurat dzisiaj z ziemniaczkami i surówką colesław.


Czas przygotowania: 25 minut
Czas marynowania: min. 3 godziny
Czas duszenia w trybie LOW: 6 godzin
Całkowity czas przygotowania: ok. 9,5 godziny

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
500 g szynki wieprzowej
sól
pieprz
majeranek
1-2 ząbki czosnku
przyprawa do mięsa wieprzowego
oliwa z oliwek
liść laurowy
ziele angielskie 
700 ml bulionu

Zasmażka:
2 łyżki mąki
1/4 (50 g) masła
100 ml wody


Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Mięso kroimy albo w większą kostkę albo na plastry, jak wolimy. Przerzucamy do miski i dodajemy kolejno przyprawy: sól, pieprz, odrobinę majeranku, przyprawę do mięsa wieprzowego, przeciśnięty przez praskę czosnek i kilka łyżek oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na min. 3h do lodówki. Osobiście mięso marynuję dzień wcześniej, żeby poleżało sobie całą noc w lodówce i lepiej przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, przerzucamy zamarynowane mięsko i smażymy aż mięso zbrązowieje. Im będzie mocniej przysmażone, tym sos będzie ciemniejszy (tylko uwaga nie można przypalić mięsa, ma być zrumienione nie spalone :)). Przekładamy do misy wolnowaru. Wlewamy bulion. Dodajemy, listki laurowe, ziele angielskie. Włączamy wolnowar i ustawiamy w trybie LOW na 6 godzin. Na około 20 minut przed podaniem przygotuj zasmażkę. Roztop na patelni masło, dodaj 2 łyżki mąki i chwilkę podsmaż. Zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj wodę, energicznie wymieszaj i wlej do gulaszu. Dobrze wymieszaj. Odczekaj jeszcze 15 minut od czasu do czasu mieszając. Sprawdź na koniec smak, jeśli jest potrzeba dodaj sól lub pieprz do smaku. Podawać z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz