U większości z Was pewnie na stołach gości w różnej postaci schabik. A to standardowo smażony w panierce, grillowany, pieczony, ze śliwkami, jako różnego rodzaju roladki. No właśnie i tu się zatrzymam. Roladki. Mam dla Was dzisiaj przepis na grillowane roladki schabowe ze szpinakiem, suszonymi pomidorkami oraz mozzarellą. To jeden z moich lepszych przepisów z wykorzystaniem schabu jakie robiłam. Jest to świetna alternatywa do standardowych kotletów schabowych i na pewno nie jednego domownika zaskoczą takie zawijasy :) Nam bardzo smakowały, więc szczerze polecam i zapraszam do spróbowania.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas grillowania: 15-20 minut
Całkowity czas przygotowania: 45-50 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
4 kotlety schabowe
100 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
150 g sera żółtego
kilka suszonych pomidorów z zalewy
ząbek czosnku
sól
pieprz
przyprawa do mięsa wieprzowego
Kotlety schabowe rozbij w miarę cienko, by były jak największe (ale tak by nie zrobić w nich dziur).
Obsyp solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Na patelni rozgrzej olej wrzuć na niego świeży szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszaj tylko do "zemdlenia" liści. Jeśli używasz mrożonego umieść go na suchej, lekko rozgrzanej patelni i pozwól mu rozmięknąć. Jeśli masz za dużo wody, możesz ją wylać. Dodaj czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj.
Szpinak przełóż do miseczki. Posiekaj suszone pomidorki. Natomiast ser pokrój w długie plastry.
A teraz zaczynamy zwijanie. Kotleta połóż na desce do krojenia, na nim szpinak, ser i pomidorki. Roladki zawijaj ścisło i powoli (można nakłuć je wykałaczkami, jeśli boisz się, że mogłyby się rozwinąć). W ten sposób zwiń wszystkie roladki. Przekładamy roladki na grill elektryczny lub na rozgrzaną patelnię grillową (może być też zwykła) i grillujemy max 20 minut.
W ten sposób będą soczyste w środku. Ja podałam swoje roladki z pieczonymi kuleczkami ziemniaczanymi i mizerią (przepis na nią znajdziecie tutaj). Dobrym pomysłem będzie również sos czosnkowy do roladek (jak pewnie wiecie - szpinak bardzo lubi się z czosnkiem).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz