niedziela, 20 października 2019

Gulasz z kurczaka

Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego gulaszu wieprzowego. Znajdują się w nim takie składniki jak pieczarki, papryka, cebulka, czyli wszystko co w standardowej wersji tego dania powinno się znaleźć. Zachęcam do spróbowania, bo przepis naprawdę jest prosty, a samo danie bardzo smaczne :)


Czas przygotowania: 45 minut
Czas smażenia: 40 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
300 g piersi z kurczaka
1 mała papryka
5 pieczarek
1/2 cebulki
1/2 marchewki
250 ml przecieru pomidorowego
ząbek czosnku
szczypta słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
odrobina ziół prowansalskich
sól i pieprz
olej do smażenia

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, lekko skropić olejem, obsypać przyprawami i wymieszać. Odstawić na 30 min do lodówki. Paprykę pokroić w kostkę, marchewkę w cienkie krążki, pieczarki w plastry i cebulkę w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć mięsko i krótko podsmażyć (ok. 3 minuty). Dodać cebulkę i poczekać aż się zeszkli, by następnie dodać pozostałe warzywa i chwilkę wszystko poddusić. Wszystko zalać przecierem pomidorowym. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Na koniec dopraw ewentualnie przyprawami do smaku. Jeżeli gulasz będzie za gęsty można podlać go odrobiną wody lub bulionem.


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz