Jest to zupa meksykańska z mięsem mielonym z dodatkiem marchewki, czerwonej fasoli i kukurydzy. Doprawiona słodką i ostrą papryką, suszonym oregano oraz kminem rzymskim. Przyrządzona w taki sposób jest bardzo sycąca i świetnie sprawdzi się w zimie. Nie tylko będzie to pożywne danie, ale również dobrze nas rozgrzeje. Jak zrobić zupę chili con carne? Zaraz się tego dowiecie 😊😊
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ilość porcji: 4-5
Składniki:
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
350 g mielonej wołowiny
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 średnia marchewka
1 i 1/4 litra gorącego bulionu lub rosołu
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
ew. starty ser mozzarella do podania
ew. świeża kolendra
W szerokim garnku na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, w międzyczasie dodać starte ząbki czosnku. Przesunąć na bok, wlać drugą łyżkę oliwy i mieszając podsmażyć mielone mięso. Wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz szklankę gorącego bulionu. Przykryć i dusić na małym ogniu 20 min. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszać i gotować bez przykrycia 5 min. Dodać resztę gorącego bulionu oraz odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 25 minut. Można podać z posypanym startym serem i listkami świeżej kolendry.
Smacznego Wam życzę :)
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz