poniedziałek, 21 października 2019

Ciasto z pieczonej dynii

Dzisiaj chciałabym wam zdradzić przepis na pyszne ciasto z pieczoną dynią. Proste i jakże smaczne! Delikatne, puszyste, lekko wilgotne, idealne ciasto dyniowe sprawi, że nawet najbardziej ponury jesienny dzień wyda ci się fantastyczną porą roku. Dynia jest wspaniałym dodatkiem do wypieków, bo nadaje ciastu wilgoci i nie ma bardzo wyrazistego smaku, więc możecie dowolnie aromatyzować ciasto wanilią, cynamonem lub dodać ulubione bakalie. Zapraszam do wypróbowania przepisu :) 


Czas przygotowania: do 30 minut
Czas pieczenia: ok. 1,5 godziny
Całkowity czas przygotowania: ok. 2 godziny

Ilość porcji: ok. 15

Składniki:
500 g dyni (250 g purée z dyni) 
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
1 /2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
kandyzowana skórka pomarańczy (wg uznania)
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek

Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Wyjąć łyżką upieczony miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Jeśli dynia jest bardzo wodnista, a potrzebujemy ją do placków, kotletów lub na sernik, wówczas można ją trochę odcisnąć w gazie. Niektóre dynie np. małe, mocno pomarańczowe i ciężkie, mają dość mączysty i zwarty miąższ, którego nie trzeba odciskać. W konkretnych przepisach na desery i dania podana jest ilość potrzebnego purée. Można je zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Tortownicę posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy (ja częściej używam ekstraktu z wanilii) i wymieszać. Odstawić z ognia. Purée z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z pomarańczy i wlać roztopione masło z cukrem, wymieszać, ostudzić. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Delikatnie połączyć składniki suche i mokre oraz pianę z białek - mieszając wolno łyżką, tylko do połączenia się składników. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać cukier puder, wymieszać, aby powstał lukier. Polać po cieście, gdy będzie już ostudzone.


Smacznego !! 

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz