Dzisiaj wpadam do was z przepisem na gulasz wieprzowy, ale tym razem nie będzie to szybki przepis, ponieważ do jego zrobienia użyję mojego ulubionego urządzenia. Zawsze gdy nie mam za dużo czasu na gotowanie lub po prostu nie chce mi się stać nad garami po niego sięgam, Jakie to urządzenie? Jest to wolnowar. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które dużo czasu spędzają w pracy, a przychodząc do domu nie mają już czasu i siły przygotowywać obiad, a jak wiadomo domowe posiłki są najlepsze. Więc w zależności od tego czy chcemy posiłek zjeść w pracy czy po pracy, można w nim przygotować posiłek przez noc lub w ciągu dnia, kiedy jesteśmy poza domem. Kolejną zaletą jest to, że dania wychodzą idealne, bardzo aromatyczne i co najważniejsze nie tracą tyle wartości. Są po prostu pyszne. A przechodząc do przepisu.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas podsmażenia: 5 minut
Czas duszenia w trybie LOW: 6 godzin
Całkowity czas przygotowania: 6,5 godziny
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
300-400 g szynki wieprzowej
200 g pieczarek
1 mała papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1,5 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
3 łyżeczka słodkiej papryki
1,5 łyżeczki przyprawy do gulaszu
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
1 szkl. bulionu
1 szkl. wody
zasmażka:
2 łyżki mąki
1/4 (50 g) masła
100 ml wody
Mięso umyj i pokrój w większą kostkę. Przerzuć do miski i dodaj przyprawę do mięsa mielonego, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, sól i pieprz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i poczekaj aż się zeszkli. Następnie dodaj przyprawione mięso i poczekaj aż mięso zbrązowieje. Im będzie mocniej przysmażone, tym sos będzie ciemniejszy (tylko uwaga nie można przypalić mięsa, ma być zrumienione nie spalone :)). Przekładamy do misy wolnowaru. Wlewamy bulion i wodę (można też użyć samej wody - wtedy 2 szkl.). Dodajemy 2 łyżeczki słodkiej papryki, przyprawę do gulaszu, listki laurowe, ziele angielskie. Włączamy wolnowar i ustawiamy w trybie LOW na 6 godzin. Na około 15 minut przed podaniem pokrój pieczarki i paprykę, a następnie dodaj do gulaszu. Na koniec przygotuj zasmażkę. Roztop na patelni masło, dodaj 2 łyżki mąki i chwilkę podsmaż. Zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj wodę, energicznie wymieszaj i wlej do gulaszu. Dobrze wymieszaj. Odczekaj jeszcze 15 minut od czasu do czasu mieszając. Sprawdź na koniec smak, jeśli jest potrzeba dodaj sól lub pieprz do smaku. Podawać z kaszą, ziemniakami lub makaronem.
Rada:
Jeśli nie ma was w domu dłużej niż 6 godzin, nie musicie się przejmować. Warto przy zakupie wolnowaru sprawdzić jakie ma opcje. Mój wolnowar po tym jak skończy się danie przygotowywać przechodzi w fazę podtrzymywania ciepła, dzięki czemu danie jest ciepłe zawsze jak wrócę do domu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz