czwartek, 21 listopada 2019

Szarlotka z kruszonką

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością jabłkowego nadzienia z odrobiną cynamonu. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to naprawdę pyszne ciasto. Koniecznie spróbujcie.


Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia ciasta: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: ok 2 godzin

Składniki:
1 kg jabłek
1/2 szkl. wody
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka cynamonu
3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła / margaryny
150-180 g cukru
3 żółtka
100 ml gęstej śmietany 18% (można zastąpić jogurtem naturalnym gęstym)
cukier puder do dekoracji

Obrane i pokrojone w kostkę jabłka przełóż do garnka, zalej wodą. Całość duś, mieszając, do momentu, gdy jabłka będą miękkie. Następnie dodaj cukier i cynamon. Całość podduś jeszcze przez około 5 minut, uważając, by jabłka nie przypaliły się, nie przywarły do garnka. Zdejmij z palnika i odstaw na bok. Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i chłodne masło / margarynę pokrojoną wcześniej na mniejsze kawałki. Połącz wszystkie składniki za pomocą miksera, aż do uzyskania takiego mniej więcej piasku. Dodaj cukier, żółtka i zmiksuj. Na koniec dodaj śmietankę / jogurt i mieszaj wszystko aż do momentu, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę. Rada: nie miksuj bardzo długo, ponieważ może wyjść wtedy zbyt rzadkie, kleiste i trudno będzie je zagnieść. Ciasto podziel na 2 części: 2/3 ciasta na spód i boki i 1/3 na kruszonkę na wierzch, którą zostaw w misce. Z 2/3 kruszonki wyrób ciasto, zawiń w folię i odstaw do schłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj margaryną i obsyp mąką. Wyciągnij ciasto i wyłóż nim spód i boki tortownicy. Ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 10 minut. Na tak przygotowany spód wyłóż wcześniej uprażone jabłka i posyp równomiernie kruszonką. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez 50 minut. Wyciągnij, odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz