wtorek, 19 listopada 2019

Domowa bułka weka

Mam dla Was najlepszy przepis na domową bułkę wekę. Jest to przepis z niewielu składników, ale o wspaniałym smaku. Bułka ma wspaniałą chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Jest łatwa do zrobienia, bo zawiera składniki, które każdy dobrze zna i co ważniejsze jest znacznie smaczniejsza niż te ze sklepu. Koniecznie spróbujcie i podzielcie się swoimi opiniami.


Czas przygotowania: 30 minut
Czas rośnięcia ciasta: ok. 2 godziny
Czas pieczenia: 45 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 3 godziny 15 minut

Ilość porcji: 2 chlebki (bułki)

Składniki:
500 g mąki
350 ml wody
1 łyżka cukru
15 g drożdży w proszku
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
1 jajko
sezam/mak/słonecznik

Do dużej miski nalej ciepłą wodę (nie gorącą!), wsyp cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły działać. Następnie dodaj olej, sól i dobrze wymieszać. Kolejno dodaj przesianą mąkę i zagnieć ciasto. Stolnicę posyp odrobiną mąki. Wyjmij na nią powstałe ciasto i ugniataj ciasto jeszcze chwilę. Miskę posmaruj olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyjmij ciasto i ponownie zagnieć. Włóż do miski i pozostaw na jeszcze 10 minut. Powstałe ciasto podziel na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta uformuj ruloniki. Z trzech zapleść warkocz. W taki sposób wyjdą Wam 2 bułki. Włóż je do posmarowanych olejem keksówek, przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 40 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. W między czasie posmaruj wierzch bułki roztrzepanym jajkiem, posyp ziarnami sezamu/maku/słonecznika i przykryj folią aluminiową. Piec 45 minut. Na ostatnie 15-20 minut ściągnąć folię, aby bułka się ładnie zarumieniła. Po wyciągnięciu z piekarnika zawiń bułkę w ściereczkę kuchenną i pozwól jej ostygnąć.

Smacznego.

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz