Dziś wpadam do Was z bardzo sycącym jednogarnkowym daniem, jakim jest fasolka po bretońsku. Więc jeśli szukaliście przepisu na wersje jak u mamy, czy babci, to dobrze trafiliście :) Fasolka z tego przepisu jest mocno aromatyczna, a do tego prosta do przygotowania, więc uda się każdemu, nawet temu początkującemu w kuchni. Nadaje się do odgrzewania, więc jest to danie na kilka dni, jak również do mrożenia. Mój Mąż bardzo lubi fasolkę po bretońsku, więc spróbujcie i wy, a na pewno nie pożałujecie! :)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas moczenia: min. 8 godzin
Czas gotowania: 2 godziny
Całkowity czas przygotowania: min. 10,5 godziny
Ilość porcji: 6-8
Składniki:
500 g fasoli suchej
woda do moczenia
1 l wody do gotowania fasoli
200 g surowego boczku wędzonego
350 g kiełbasy
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
1500 ml passaty pomidorowej
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżka majeranku
2 płaskie łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
Zacznij od namoczenia fasolki. Najlepiej jest zacząć moczyć ją dzień wcześniej, ale można też zostawić z samego rana i po 8 godzinach moczenia powinna być dobra. Ważne, aby po zalaniu woda powinna wystawać nawet 10 cm nad fasolą. Fasola będzie pęcznieć, więc wchłonie większość wody. Po tym czasie przełóż fasolkę na sitko i przepłukaj zimną wodą. Fasolkę przełóż do garnka i zalej litrem wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małej mocy aż do miękkości mniej więcej około 90 minut (można też użyć fasolki z puszki (ok. 4 puszki), wtedy pomijamy moczenie i gotowanie - warto zwrócić uwagę, że taka fasolka będzie miększa i nie mamy wpływu już na jej smak). Nie wylewaj wody po ugotowaniu fasolki. Zostaw ją w garnku razem z fasolką. Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na jeszcze zimną patelnię, by ładnie wytopił się tłuszczyk, a boczek ładnie zrumienił. W międzyczasie pokrój kiełbaskę również w kostkę i po kilku minutach dodaj do boczku. Jeżeli z boczku i kiełbaski wytopiło się mało tłuszczu możesz dodać kilka łyżek oleju. Następnie na patelni ląduje wcześniej pokrojona w drobną kostkę cebula oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj wszystko jeszcze przez 10 minut. Całość przełóż do garnka z fasolą. Wymieszaj wszystko i gotuj bez przykrycia kolejne 10 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową. Dodaj majeranek, sól, pieprz i słodką paprykę wędzoną. Znów wszystko razem wymieszaj i gotuj kolejne 15 minut. Po tym czasie fasolka jest już gotowa. Najlepiej podawać samą lub z kromką chleba.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz