piątek, 18 października 2019

Grochówka

Od dawna chodziła za mną grochówka i w końcu jest. Domowa grochówka z kiełbasą to najlepsza zupa dla zmarzniętych i zgłodniałych domowników. Jest wyjątkowo pyszna z dodatkiem ziemniaków, podsmażonej cebuli oraz chrupkich skrawków z kiełbaski. Świetnie smakuje z pieczywem.


Czas przygotowania: 3 godziny
Czas gotowania: 15 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 3,5 godziny

Ilość porcji: 4-5 

Składniki:
2 duże ziemniaki (ok. 400 g)
1 mała marchewka (ok. 50 g)
2 kiełbaski
1 litr buliony
0,5 l wody
1 opak. rodzinnej zupy winiary Grochówki
Możesz dodać:
50 g boczku



Groch zalej zimną wodą i mocz ok. 3 godzin. Do 1 litra bulionu warzywnego lub drobiowego dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę. Zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. W między czasie pokrój cebulę oraz boczek w drobną kostkę, kiełbaskę w półksiężyce i podsmaż na rozgrzanej patelni. W 500 ml zimnej wody rozprowadź zawartość saszetki i dobrze wymieszaj. Dodaj do wywaru, dobrze wymieszaj, dodaj podsmażoną kiełbaskę z boczkiem i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz