Gdy szaruga za oknem dobrym pomysłem na obiad będzie rozgrzewająca i sycąca zupa. Taka właśnie jest zupa cebulowa. Rozgrzeje i ociepli nawet najbardziej pochmurny dzień. Cudownie smaczna, dla mnie idealna, delikatna, kremowa, po prostu poezja na talerzu. Mój przepis jest bardzo prosty, a przy tym ma w sobie coś wyjątkowego. To francuska zupa cebulowa, którą śmiało zrobisz w swoim domu.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
3 duże cebule białe
marchew
100 gserek topiony
3-4 ziemniaki
1l bulionu warzywnego
sól
pieprz
papryka ostra mielona
papryka słodka mielona
masło
francuska zupa cebulowa Knorr
Bulion zagotowujemy. Ziemniaki i marchew obieramy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dodajemy do bulionu. Gotujemy do miękkości. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło ok. 1 łyżki i wrzucamy cebulę, a następnie podsmażamy często mieszając. Cebula ma się zeszklić, ale nie zbrązowieć. W między czasie zupkę francuską od Knorr rozpuszczamy w 100 ml zimnej wody i dodajemy do bulionu. Następnie dodajemy do bulionu cebulę i gotujemy ok. 5 min. Zupę zestawiamy z ognia, lekko studzimy i dodajemy pokrojony na kawałki topiony ser. Całość dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Podajemy z grzankami bądź groszkiem ptysiowym.
Smacznego.!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz