poniedziałek, 14 października 2019

Ravioli zapiekane z sosem pomidorowym

Choć bardzo cenię sobie przygotowywanie domowych posiłków od podstaw to jednak czasami robię wyjątki i podczas zabieganego dnia lubię skorzystać z gotowych pierożków tortellini lub ravioli. Są idealne do sałatek jak również do podania jako danie obiadowe, tak jak w tym przypadku. Ciepłe i sycące ravioli zapiekane w pysznym sosie pomidorowym poleca się na obiad lub kolację :)


Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: 3-4 

Składniki:
400 g ravioli z serem
250 g mięsa mielonego
mała puszka kukurydzy
250 ml przecieru pomidorowego
starty ser mozzarella
ząbek czosnku
przyprawa włoska
sól
pieprz
słodka papryka
bazylia
oregano
świeża bazylia
oliwa z oliwek


Ravioli gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mielone wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Dodajemy przyprawy. U mnie była to przyprawą włoska, słodka papryka, oregano, bazylia. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę gotujemy i zestawiamy z palnika. 


Na dno naczynia żaroodpornego dajemy odrobinę przecieru pomidorowego, później ravioli, sos i starty ser mozzarella. Wszystko zapiekamy w temp. 180 st. C. do rozpuszczenia się sera. 

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz