Z czym Wam się kojarzy ta nazwa? Pewnie większości z Was kojarzy się ze słynnym “Pomysłem na…” od Winiary. Więc jeśli lubicie to mam dla Was propozycję domowej wersji tego dania. Jest to danie jednogarnkowe coś w stylu fasolki po bretońsku, z kiełbasą, kapustą oraz dodatkiem papryki i ziemniaków, bez dodatku jakichkolwiek ulepszaczy. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas duszenia: ok. 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut
Czas duszenia: ok. 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
ok. 300 g kiełbasy śląskiej
ok. 3-4 większe ziemniaki
ok. 360 g białej kapusty (pół główki małej kapusty, po wycięciu twardych części)
1 papryka czerwona
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
500 ml wody lub bulionu
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
2 ziarna ziela angielskiego
1 mały liść laurowy
szczypta pieprzu chilli cayenne (opcjonalnie)
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Kapustę poszatkować (nie musi być drobno) – ja pokroiłam w kostkę o boku ok. 1 cm. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zarumieni. Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Odstawić patelnię na bok. Na dość dużej i głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć je przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać kiełbasę i smażyć kolejne 5 minut, również co jakiś czas mieszając. Kolejno dodać paprykę, kapustę oraz wcześniej podsmażoną cebulkę oraz czosnek. Wymieszać. Wlać ok. 500 ml gorącej, przegotowanej wody (lub bulionu - ja osobiście wolę bulion). Dodać pół łyżeczki soli, majeranek, paprykę słodką, szczyptę pieprzu chilli cayenne, ziele angielskie oraz mały liść laurowy. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać i dusić jeszcze przez ok. 10 minut (aż warzywa będą miękkie). Opcjonalnie na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Można zagęścić również sos mąka wedle potrzeby.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz