wtorek, 1 października 2019

Zupa grzybowa

Szybka do ugotowania i najprostsza zupa grzybowa z dodatkiem ziemniaków. Zabielana śmietaną, z natką pietruszki. Poza sezonem zamiast świeżych grzybów można użyć grzybów mrożonych lub pieczarek. Ta wersja zupy grzybowej przygotowana jest na bazie bulionu warzywnego. Nie ma w niej ani kawałeczka mięsa, więc przypadnie do smaku osobom, które przebywają na diecie wegetariańskiej. Znajdziesz w niej mnóstwo grzybów leśnych. Duże kawałki są przyjemnie wyczuwalne i dają cudowny aromat. Świeżości nadają drobne listki natki pietruszki. Sekretem tej zupy jest połączenie kwaśniej śmietany i słodkiej śmietanki. To połączenie sprawia, że zupa jest kremowa i ma bardziej rozbudowany smak niż z samą śmietanką. I nie ma prawa się zwarzyć, jak to się dzieje czasami z sosami z użyciem tylko kwaśnej śmietany. To jest naprawdę zupa grzybowa najlepsza na świecie :) A przepis na nią jest prosty i sprawdzony. Zupa grzybowa będzie świetnie smakować właśnie teraz, kiedy grzybów na straganach jest pod dostatkiem. A może razem z rodziną sami zbieracie grzyby? Wtedy zupa grzybowa będzie jeszcze lepsza :) Zupę grzybową najlepszą na świecie możesz podać na wielkim rodzinnym obiedzie i przygotować jako jedną z potraw na wigilijny stół. Najpierw zupa zachwyci aromatem unoszącym się w całym domu. Potem ucieszy oczy gości, a na koniec oczaruje smakiem :)


Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 25 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut

Ilość porcji: 4-5 

Składniki:
2 łyżki masła
1 cebula
4 ziemniaki
300-400 g grzybów
odrobina suszonego oregano
1 litr bulionu warzywnego
natka pietruszki
50 g śmietany 18%
50 g śmietany 30%
sól, pieprz

W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać wcześniej obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać opłukane i pokrojone na kawałki grzyby oraz odrobinę suszonego oregano, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty. Wlać gorący bulion i gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Śmietany wymieszać najpierw z kilkoma łyżkami zimnej wody, następnie rozmieszać z kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlewać do garnka cały czas mieszając. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, podawać z pieczywem.


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz