Choć lato się skończyło nie oznacza to, że w kuchni nie może jeszcze nie raz zagościć. A dzisiaj jeszcze taki słoneczny dzień mamy, więc warto przywołać choć na chwilę lato do domu. Jak lato to może sałatka? Dzisiaj chciałam Wam zaproponować sałatkę z malinami i mini kiwi z dodatkiem sosu na bazie miodu i oliwy. Łagodna, smaczna, a zarazem bardzo efektowna. Idealna na przekąskę, śniadanie, kolację :)
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
250 g rukoli
kilka liści jarmużu bez twardych łodyg
250 g mini kiwi
250 g malin
40 g migdałów w płatkach (jeśli nie macie płatków możecie użyć całych i pokroić na mniejsze części)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
Jarmuż wrzucić na gotującą się wodę na ok. 30 sekund i od razu przełożyć na talerz. Posypać umytą rukolą. Miód, ocet balsamiczny, oliwę wymieszać w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji. Mini kiwi przekroić na połówki, a maliny w całości ułożyć na rukoli z jarmużem. Migdały uprażyć na patelni na złoty kolor, posypać danie i polać je przygotowanym sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz