poniedziałek, 28 października 2019

Sakiewki ze schabu z pieczarkowo-paprykowym farszem

Nie macie pomysłu na obiad? Albo znudziły Wam się standardowe przepisy? Mam dla Was ciekawy pomysł na inny niż zwykle obiad, który nie tylko wspaniale smakuje, ale i efektownie wygląda. Mięso ze schabu, które zazwyczaj jest dość suche, nabiera soczystości i kruchości dzięki duszeniu w sosie i nafaszerowaniu go pieczarkami z papryką i cebulką. Szczerze polecam, bo jest to wyjątkowo prost i smaczne danie. 


Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas duszenia: ok. 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
5 plastrów schabu
1 szt. cebula
250 g pieczarki
1 mała papryka czerwona
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szkl. bulion 
1/2 szkl. śmietanka 18%
sól
pieprz
2 łyżki masło
2-3 szt. gałązki tymianku
2 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
100 g kus kusa perłowego

Plastry schabu rozbić cienko przy pomocy tłuczka do mięsa, uważając by nie zrobić dziur. Na patelni zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę oraz pieczarki. Chwilkę podsmażyć, a następnie dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną drobno pietruszkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Każdy kawałek schabu doprawić solą i pieprzem. Na środku umieścić wcześniej przygotowany farsz. Zrobić z mięsa sakiewkę i związać u góry przy pomocy sznurka. Podsmażyć sakiewki ze schabu na maśle. Nie zapomnijcie dodać gałązek tymianku podczas smażenia. Jak sakiewki się ładnie podsmażą usuńcie z patelni masło i tymianek. Do sakiewek dodać bulion, ziele angielskie oraz liść laurowy i dusić pod przykryciem przez 15-20 minut. Na koniec czas na śmietankę. Delikatnie połączyć ją najpierw z bulionem i dopiero dodać do sosu, jeśli potrzeba doprawić sos solą i pieprzem. W czasie jak sakiewki się duszą w bulionie ugotować kus kusa. I to cały sekret tego dania. 


Smacznego 😉

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz