środa, 30 października 2019

Pulpety z indyka z cukinią w pomidorowo-śmietanowym sosie

Dzisiaj wpadam do Was z przepisem na pulpeciki z indyka z cukinią w sosie pomidorowo-śmietanowym. Delikatne i soczyste! Takie są właśnie moje idealne pulpeciki w lekkim sosie pomidorowym robią się błyskawicznie. To jeden z lepszych pomysłów na obiad dla całej rodziny! A Ty, w jakim sosie lubisz pulpeciki? A jeśli zastanawiacie się z czym można podać takie pulpety w sosie pomidorowym to powiem, że nadaje się zarówno makaron, kasza, ryż, a nawet ziemniaczki jak najbardziej wchodzą w grę w przypadku tego dania jakim są pulpeciki w sosie pomidorowym.


Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 20 pulpetów

Składniki:
300 g makaronu 

Składniki pulpety:
400 g filetu z indyka lub kurczaka
1/2 cukinii
jajko
4 łyżki bułki tartej
łyżka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli 
płaska łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki przyprawy do indyka

Składniki sos:
300 ml przecieru pomidorowego w kartoniku
150 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki posiekanej bazylii
sól i pieprz
łyżeczka ziół włoskich
bazylia i oregano
łyżeczka cukru

Cukinię utrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, przyprawy, odciśniętą cukinię i dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy uformować pulpety i smażyć na rozgrzanej patelni. Przecier wymieszać ze śmietaną, dodać pietruszkę, bazylię, przyprawy oraz cukier, a następnie zagotować. Do sosu przełożyć usmażone pulpety i gotować do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z sosem.


Smacznego kochani!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz