Bardzo smaczne, proste danie, które z powodzeniem może stać się jednym z ulubionych. Delikatne pulpeciki ze szpinakiem podane z makaronem na pewno przypadną do gustu domownikom.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 2
Składniki:
200 g makaronu
Składniki pulpeciki:
250 g chudego mięsa mielonego z szynki wieprzowej
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 jajko
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
Składniki sos:
200-250 g szpinaku świeżego/mrożonego
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany 18%
1/2 kostki rosołowej
2 ząbki czosnku
woda
sól
pieprz
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy jajko i przyprawy: po dwie łyżeczki bazylii i musztardy francuskiej, po jednej łyżeczce bazylii, ziół prowansalskich, pieprzu czarnego, czosnku, curry i kurkumy, pół łyżeczki soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Najlepiej odstawić do lodówki na pół godziny żeby mięsko fajnie przeszło smakiem. Formujemy z mięsa małe kuleczki, mi wyszło jakieś 15 sztuk. Smażymy na rozgrzanej patelni, tak by się ładnie zrumieniły pulpeciki. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy szpinak i chwilę podgrzewamy. Dodajemy kostkę rosołową, pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy przez ok. 15 minut aż nadmiar płynu odparuje. Podajemy z ugotowanym makaronem, na to sos szpinakowy i pulpeciki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz