piątek, 11 października 2019

Pieczeń wołowa w sosie własnym

Soczysta pieczeń wołowa, która rozpływa się w ustach! Z mięsa wołowego oraz prostej marynaty wyczarujesz najlepszą pod słońcem pieczeń. Jednym z ważnych sekretów udanej pieczeni jest właśnie marynata. Mięso uprzednio zamarynowane jest bardziej soczyste i smaczne, a także krócej się dusi. Także poznaj mój sposób i odkryj na nowo smak najlepszej wołowiny. Zapraszam.


Czas przygotowania: ok. 4 godzin
Czas pieczenia: ok. 2,5 godzin
Całkowity czas przygotowania: ok. 6,5 godziny

Ilość porcji: 2

Składniki ziemniaki:
10 ziemniaków
papryka słodka
papryka ostra 
tymianek
czosnek 
oliwa z oliwek
sól

Składniki wołowina:
1 kg wołowiny na pieczeń (np. udziec wołowy)
3 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kminku
1-2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
kilka gałązek świeżego rozmarynu lub suszonego
sól, pieprz
1/2 papryki 
1/2 cebyli
100 g brukselki

Przepis na ziemniaki:
Ziemniaki obieram, kroje na połówki i wrzucam do gorącej wody z solą. Gotuję przez ok. 10 min. Odcedzam wrzucam ulubione przyprawy, u mnie to papryka słodka i ostra, tymianek, czosnek i skrapiam oliwą. Wszystko razem mieszam i przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st C i piekę przez 40 min.

Przepis na wołowinę:
Wołowinę nacieramy, pieprzem, czosnkiem, rozmarynem i mieszanką utłuczonej kolendry, kminku, ziela angielskiego i listka laurowego. Można zostawić ją w przyprawach, pod przykryciem, na całą noc, a min. na 4 godziny. Następnie obsmażamy mięso na maśle, delikatnie rumieniąc. Wołowinę przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewając do środka sos pozostały na patelni po smażeniu i podsypując mięso solą. Jeśli sosu wytopiło się niewiele, można rozrzedzić go 2 łyżkami wody lub bulionu czy wywaru warzywnego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 °C (bez termoobiegu). Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 °C i pieczemy całość jeszcze przez 1,5-2,5 godziny, w zależności od stopnia wypieczenia, który chcemy uzyskać. W trakcie pieczenia, co 20-30 minut obracamy wołowinę tak, żeby całość dobrze wypiekła i polewać mięso w trakcie pieczenia za pomocą chochelki powstałym sosem (jeśli sosu jest mało to dolać 1 szklankę wody lub bulionu).  W między czasie kroimy paprykę i cebulę w paski. Na 30 min przed końcem pieczenia do wołowiny wrzucamy pokrojoną paprykę i cebulę, a także brukselkę. Upieczoną wołowinę wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy.Pieczeń kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Podajemy z ziemniaczkami i warzywami.


Smacznego!!!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz