środa, 9 października 2019

Naleśniki z serem i bananami

Chcecie poznać najlepszy, a zarazem sprawdzony przepis na naleśniki. To dobrze trafiliście. Ciasto jest super proste do zrobienia. Wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki, a jeśli pominiemy cukier i ekstrakt waniliowy to powstaną naleśniki, które możesz podać również z wytrawnym farszem. U mnie dzisiaj w wersji na słodko z serkiem twarożkowym połączonym z serkiem waniliowym i pokrojonym bananem.


Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 25 minut
Całkowity czas przygotowania: 50 minut

Ilość porcji: ok. 16 naleśników o średnicy 24 cm

Składniki ciasto naleśnikowe:
2 szklanka mąki pszennej
3 średnie jajka
2/3 szklanki mleka
1 szklanka wody - zwykła lub gazowana
3 łyżki oleju 
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
ew. kakao

Składniki nadzienie:
2 serki waniliowe
serek twarożkowy śmietankowy (ja najbardziej lubię "Mój ulubiony")
1 banan

Do miski wsypałam mąkę, dodałam wodę, mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii, jajka, sól i zmiksowałam na gładkie ciasto. Podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam łyżeczkę kakao i znowu zmiksowałam. Gotowe ciasta odstawiłam na 20 minut, żeby odpoczęły. W między czasie przygotowałam nadzienie. Serki przełożyłam do miski i zmiksowałam na gładką masę. Banana pokroiłam w kostkę i dodałam do serków. Wymieszałam lekko łyżką do połączenia składników. Gdy ciasto odpoczęło rozgrzałam patelnię do smażenia naleśników i kolejno smażyłam naleśniki. Takim sposobem wyszły mi dwu kolorowe naleśniki. Naleśniki smarowałam powstałym nadzieniem i składałam w trójkąciki.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz