Ryba po grecku, a tak właściwie czemu po grecku? Przecież w Grecji nie jada się ryby po grecku, no ale za to przepada za nią większość miłośników kuchni polskiej. Należy do klasycznych dań polskich i w okresie świąt Bożego Narodzenia często pojawia się na naszych stołach. Dla mnie ryba po grecku jest symbolem wigilii, zasiadania do suto zastawionego stołu i długich rozmów rodzinnych. Jednak poza okresem świątecznym rzadko przygotowuje się rybę po grecku, ale tak właściwie czemu? Przecież jest to idealny pomysł na piątkowy obiad. Dzięki kolorowym warzywom oraz świeżym ziołom, z którymi możesz podać rybę po grecku, danie to jest nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. A wy robicie poza świętami rybę po grecku?
mąka
jajko
4 łyżki oleju
2 marchewki
2/3 pietruszki
kawałek selera
1/2 cebuli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
2 ziela angielskie
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
odrobina ostrej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieram ścieram na tace o dużych oczkach. Cebule obieram i kroję w kostkę. Cebulę wrzucam na rozgrzane masło na patelni i czekam, aż się zeszkli. Dodaję pozostałe starte warzywa i smażę kilka minut od czasu do czasu mieszając. Podlewam następnie wodą, tak by woda tylko zakryła warzywa, dodaję sól, liść laurowy oraz ziele angielskie i duszę pod przykryciem przez 15 minut (jeśli potrzeba dodać wodę w międzyczasie). Na koniec dodaję do warzyw koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku resztą przypraw. Jeżeli sos z warzywami wyszedł za rzadki, gotujcie całość bez przykrycia, do zredukowania płynu. Następnie zabieram się za rybę. Filety rybne opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie rybę pokroiłam na małe kawałki, posoliłam, obsypałam przyprawą do ryby z obu stron i opanierowałam w jajku i mące. Rybę smażyłam na oleju z obu stron około 15 minut. Po usmażeniu ułożyć na półmisku, na wierzch wyłożyć warzywami. Można ją podawać na gorąco lub zimno, z pieczywem lub ziemniakami.
Ryba po grecku jest doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na ciepło może stanowić danie obiadowe, na zimno jest świetną przekąską. Co ciekawe, następnego dnia po przyrządzeniu jest smaczniejsza, gdyż wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 30 minut
Całkowity czas przygotowywania: 45 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
Całkowity czas przygotowywania: 45 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
300 g ulubionej ryby (u mnie to był mintaj)
przyprawa do rybymąka
jajko
4 łyżki oleju
2 marchewki
2/3 pietruszki
kawałek selera
1/2 cebuli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
2 ziela angielskie
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
odrobina ostrej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieram ścieram na tace o dużych oczkach. Cebule obieram i kroję w kostkę. Cebulę wrzucam na rozgrzane masło na patelni i czekam, aż się zeszkli. Dodaję pozostałe starte warzywa i smażę kilka minut od czasu do czasu mieszając. Podlewam następnie wodą, tak by woda tylko zakryła warzywa, dodaję sól, liść laurowy oraz ziele angielskie i duszę pod przykryciem przez 15 minut (jeśli potrzeba dodać wodę w międzyczasie). Na koniec dodaję do warzyw koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku resztą przypraw. Jeżeli sos z warzywami wyszedł za rzadki, gotujcie całość bez przykrycia, do zredukowania płynu. Następnie zabieram się za rybę. Filety rybne opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie rybę pokroiłam na małe kawałki, posoliłam, obsypałam przyprawą do ryby z obu stron i opanierowałam w jajku i mące. Rybę smażyłam na oleju z obu stron około 15 minut. Po usmażeniu ułożyć na półmisku, na wierzch wyłożyć warzywami. Można ją podawać na gorąco lub zimno, z pieczywem lub ziemniakami.
Ryba po grecku jest doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na ciepło może stanowić danie obiadowe, na zimno jest świetną przekąską. Co ciekawe, następnego dnia po przyrządzeniu jest smaczniejsza, gdyż wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz