Czasem każdy z nas lubi powspominać. Mnie dzisiaj moje wspomnienia zaprowadziły do Włoch. Więc na stole zagościła bruschetta :). Bruschetta z pomidorami i bazylią to jedna z najpopularniejszych włoskich przystawek, a jest to nic innego jak grzanka z pieczywa przetartego czosnkiem, polanego oliwą z oliwek i położonymi na nią pomidorami i bazylią. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna i aromatyczna. Z pewnością świetnie będzie prezentować się również na imprezach. Polecam wszystkim i zapraszam do spróbowania.
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 5 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość porcji: ok. 15
Czas pieczenia: ok. 5 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość porcji: ok. 15
Składniki:
półbagietka
2 pomidory
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
ser mozzarella (starty)
kilka listków świeżej bazylii
Bagietkę kroimy poprzecznie lub pod lekkim ukosem na kromki o grubości około 1,5 centymetra. Powinno wyjść kilka kromek. Czosnek przecisnąć przez praskę i wetrzeć w kromki. Skropić oliwą z oliwek. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę. Położyć na kromkach. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 5 minut (do rozpuszczenia się sera). Na koniec posypać świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz