Proste ciasto czekoladowe pierwszy raz w takim wydaniu zrobiłam w ten weekend. Miałam wielką ochotę na coś słodkiego i jednocześnie szybkiego w przygotowaniu w weekendowe popołudnie. Więc jeżeli nie masz zbyt wiele czasu na jakiś wyszukany i czasochłonny przepis, a chodzi za Tobą coś słodkiego to bardzo polecam je wypróbować. To ciasto jest jednocześnie wilgotne i bardzo mięciutkie. Jednym słowem po prostu pyszne! Mam nadzieję, że i wam będzie smakować.
Czas przygotowania: do 30 minut
Czas pieczenia: ok. 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość porcji: ok. 15
Składniki ciasto:
Czas pieczenia: ok. 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość porcji: ok. 15
Składniki ciasto:
300 g (2 szklanki) mąki pszennej
200 g (1 szklanka) cukru
50 g (pół szklanki) gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki oleju
2 duże jajka
¾ szklanki mleka
¾ szklaki wrzącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
puszka masy kajmakowej
ok. 100 g orzechów
Zmieszaj razem w dużej misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. W drugiej misce zmieszaj jajka, olej i mleko. Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj. Gorącą wodę zmieszaj z kawą rozpuszczalną i wlej do ciasta - krótko zmiksuj. Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy. Łyżeczką nakładaj masę kajmakową na wierzch ciasta - tworząc "kupki". Orzechy posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta. Piecz w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 30 minut - do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz