niedziela, 6 października 2019

Drożdżówki z serem

Dzisiaj zapraszam Was po smakowity przepis na drożdżówki z serem. To moje ulubione, zakręcone bułeczki drożdżowe z serem twarogowym na słodko. Do tego polane są pysznym, domowym lukrem lub posypane cukrem pudrem. To sama rozkosz! Mogą one zastąpić zwykłe kanapki do pracy. Ciasto wychodzi mięciutkie, puchate i przez kilka dni można je na spokojnie zjeść (szybko nie twardnieją jeżeli dobrze wyrobicie ciasto).


Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas rośnięcia: ok. 1 godzina
Czas pieczenia: ok 25-30 minut
Całkowity czas przygotowywania: ok. 2 godzin

Ilość porcji: 15

Składniki na ciasto drożdżowe:
½ kostki drożdży (50g)
1 szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka
500 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
100 g rozpuszczonego masła
1 jajko

Składniki na nadzienie serowe:
400 g twarogu
2 żółtka 
3 łyżki cukru waniliowego

Składniki na lukier:
3 łyżki wody 
10 łyżek cukru pudru

ewentualnie cukier puder

Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu. Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże, dodaliśmy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość. Do miski dodajemy ser, żółtka oraz cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Naszą masę serową odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku  rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy. Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce (opcjonalnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem). W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 25-30 minut. Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki lub posypujemy je po prostu cukrem pudrem.

Smacznego kochani 😊😊 !

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz