sobota, 5 października 2019

Spaghetti bolognese z warzywami

Jest to klasyka włoskiej kuchni. Znane powszechnie i lubiane spaghetti bolognese z sosem pomidorowym pojawia się na stołach całego świata. To klasyka w najczystszej postaci! Moja wersja tego popularnego włoskiego przepisu zawiera dodatkowo paprykę i pieczarki. Moim skromnym zdaniem jest smaczniejsze z tymi dodatkami. Ogólnie przepisów na spaghetti bolognese jest wiele. Czasami spotkacie w nim śmietanę, boczek, innym razem selera naciowego i marchew. Więc jak widać ilu kucharzy, tyle przepisów. Mam nadzieję, że i na mój pomysł na spaghetti się skusicie.


Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas smażenia: ok. 40 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
250 g mięsa wieprzowego mielonego
200 g pieczarek
1 mała papryka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
250 ml przecieru pomidorowego
100 ml wody / bulionu
sól
pieprz
przyprawa włoska
suszona bazylia
suszone oregano
świeże listki bazylii
makaron spaghetti
parmezan / mozzarella

Makaron ugotować jak na opakowaniu. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w cienkie plastry.


Wrzucić cebulę i czosnek na patelnie poczekać aż się zrumieni dodać pieczarki i chwilkę smażyć aż woda z pieczarek odparuje, a następnie wrzucić mięso mielone i chwilkę podsmażyć, dodać paprykę, a następnie smażyć przez chwile.


Na koniec zalać przecierem pomidorowym oraz wodą lub bulionem i dusić 25 minut. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody, dodać przyprawy i trzymać na ogniu jeszcze 2-3 minuty.


Tak przygotowanym sosem polać ugotowany makaron. Na koniec posypać startym serem i udekorować listkami bazylii.


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz