Cukinia możemy jeść na surowo, przyrządzać leczo, czy zapiekanki. Jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji. Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować bardzo smaczną, kolorową i prostą w wykonaniu faszerowaną cukinię. Uwierzcie mi, że smakuje doskonale! Każdy jej składnik świetnie się ze sobą komponuje tworząc pyszne danie. W sezonie cukinia ma niepowtarzalny smak i jest wyjątkowo tania dlatego warto spróbować ją również w takiej wersji. I oczywiście jeśli zostanie Wam trochę farszu będzie można go użyć do zrobienia sobie tortilli albo ugotować makaron, czy ryż i będzie kolejny pomysł na obiad. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Czas smażenia: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok 30-40 minut
Całkowity czas przygotowywania: ok. 1.5 godziny
Ilość porcji: 2
Składniki:
1 duża lub 2 mniejsze cukinie
250 g mięsa mielonego
75 g czerwonej fasolki
75 g kukurydzy
1/2 papryki
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
250 ml przecieru pomidorowego
50 ml wody
1 łyżeczka papryki słodkiej
⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
3 łyżki oliwy
pieprz czarny
sól
szczypta chilli
starty ser mozzarella
starty ser mozzarella
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok i zabieramy się za farsz.
Cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na oliwie z oliwek aż będzie szklista dodajemy przeciśnięty czosnek i dalej chwilkę smażymy. Dodajemy mięso, lekko doprawiamy solą oraz pieprzem i znowu podsmażamy, następnie zalewamy wodą zmieszaną z przecierem pomidorowym.
Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami oraz dorzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy fasolkę oraz kukurydzę, dokładnie mieszamy, jeżeli taka potrzeba doprawiamy do smaku i wszystko jeszcze razem dusimy około 3-4 min. Farsz powinien być dobrze doprawiony, ponieważ cukinia sama w sobie jest trochę mdła.
Gotowym farszem nadziewamy cukinię. Tak przygotowane cukinie układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy około 20-30 min (w zależności od wielkości faszerowanego cukinii). Następnie ściągamy folię, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze około 5-10 min.
Smacznego!
Cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na oliwie z oliwek aż będzie szklista dodajemy przeciśnięty czosnek i dalej chwilkę smażymy. Dodajemy mięso, lekko doprawiamy solą oraz pieprzem i znowu podsmażamy, następnie zalewamy wodą zmieszaną z przecierem pomidorowym.
Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami oraz dorzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy fasolkę oraz kukurydzę, dokładnie mieszamy, jeżeli taka potrzeba doprawiamy do smaku i wszystko jeszcze razem dusimy około 3-4 min. Farsz powinien być dobrze doprawiony, ponieważ cukinia sama w sobie jest trochę mdła.
Gotowym farszem nadziewamy cukinię. Tak przygotowane cukinie układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy około 20-30 min (w zależności od wielkości faszerowanego cukinii). Następnie ściągamy folię, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze około 5-10 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz