wtorek, 17 września 2019

Fasolka z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Pyszna fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą, czy jest coś smaczniejszego? Bo gdy przychodzi na nią sezon, to taka fasolka z zasmażką jest po prostu najlepszym dodatkiem do obiadu. Ale jeszcze nie próbowałeś tego dania. Jest to przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Koniecznie spróbuj, a na pewno nie pożałujesz! Można porównać to danie do spaghetti. Jest to bardzo smaczne, kolorowe i syte danie. Idealne na letni obiad.


Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas smażenia: ok. 25 minut
Całkowity czas przygotowywania: ok. 45 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
200 g fasolki szparagowej
250 g mielonego mięsa wieprzowego
1 mała cebula
1 marchewka
250 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
liść laurowy
sól i pieprz
1/2 łyżeczki przyprawy curry
ząbek czosnku
przyprawa do kuchni włoskiej
zioła do przybrania (u mnie bazylia)
oliwa z oliwek

Fasolkę obrać z końcówek, umyć i gotować w posolonej wodzie do miękko, około 15 minut. 


Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić na nią pokrojoną w piórka cebulę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, obraną i posiekaną w plastry marchew. Dołożyć liść laurowy, lekko posolić. Gdy cebula się zeszkli, a marchewka lekko zrumieni, dołożyć mięso mielone i chwilę podsmażyć. 


Doprawić do smaku curry, solą, pieprzem, przyprawą włoską. Gdy mięso jest usmażone, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Na koniec uzupełnić danie dodatkiem koncentratu. Fasolkę odcedzić i połączyć z mięsem mielonym. Tak przygotowana fasolka z mięsem mielonym będzie pyszna i na pewno Wam posmakuje. Na koniec udekorować ziołami.


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz