Szybka w przygotowaniu, więc nawet w najbardziej zwariowany dzień znajdzie się chwila, by ją ugotować. Krem brokułowy z grzankami czosnkowymi lub innym ulubionym chrupiącym dodatkiem, poleca się na szybki obiad. Bo na szybko też może być pysznie, prawda?
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas gotowania: ok. 20 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji: 5
Składniki:
500 g brokuła
100 g kremowego serka topionego
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu
4 większe ziemniaki
śmietana
sól
pieprz
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
masło
Cebulę pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebula ma się zeszklić. Przerzucić do garnka.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli i czosnku. Chwilę podsmażyć wszystko razem.
W między czasie przygotować bulion (albo z kostek rosołowych, albo bulionówki).
Dodać brokuła podzielonego na różyczki. Wykorzystajcie całego brokuła, nie tylko różyczki, bo w łodydze kryje się najwięcej składników odżywczych. Aż szkoda ją wyrzucić! Wystarczy odciąć twarde zgrubienia, resztę obrać, pokroić i dorzucić do garnka.
Gdy ziemniaki i brokuły będą miękkie dodać serek topiony i mieszać aż się rozpuści.
Wszystko dokładnie zmiksować, doprawić solą, pieprzem, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Na koniec na talerzu dodać śmietanę. Podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego Wam życzę :)
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz