sobota, 21 września 2019

Pulpeciki w sosie curry z ryżem

Jeśli tak jak ja lubicie mięsne pulpeciki serwowane w aromatycznych sosach koniecznie spróbujcie ten przepis! Sos curry z tego przepisu jest lekko pikantny, a zarazem wyrazisty i idealnie komponuje się z mięsem i ryżem. A mleczko kokosowe w tym przepisie nadaje całemu daniu delikatności i orientalnego smaku.


Czas przygotowania: ok. 25 minut
Czas smażenia: ok. 10 minut
Czas gotowania: ok 15 minut
Całkowity czas przygotowywania: ok. 50 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
250 g mięsa mielonego z szynki
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
2 ząbki czosnku
300 ml bulionu
300 ml mleczka kokosowego
30 g żółtej pasty curry
1 cebula
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
sok z 1/4 limonki
100 g ryżu
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, kolendrę, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zagniatamy i formujemy średniej wielkości pulpeciki. Powinno ich wyjść ok 12 sztuk. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy na niej pulpeciki przez kilka minut, obracając je tak aby były równomiernie przyrumienione z każdej strony. 


Odkładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula będzie szklista wlewamy bulion, dodajemy mleczko kokosowe oraz pastę curry. Doprawiamy sosem sojowym, cukrem, sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Wkładamy pulpeciki i gotujemy w sosie na średnim ogniu ok 10 min. Podajemy z ugotowanym ryżem lub jeżeli wolimy z kaszą albo ziemniakami.

Smacznego 🙂

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz