piątek, 20 września 2019

Pałki z kurczaka pieczone na ryżu w zalewie

Pierwszy raz jadłam to danie u koleżanki na imprezie. W tamtejszej wersji w zapiekance pojawiły się skrzydełka i pałki z kurczaka. Pałki z kurczaka na ryżu, które chcę Wam dzisiaj zaprezentować są rewelacyjne w smaku ;) A sama zapiekanka ma to do siebie, że do jej przygotowania nie potrzeba brudzić wielu naczyń i garnków. W dodatku jest to danie niedrogie, nieskomplikowane do wykonania, sycące i naprawdę pyszne :) Podane ilości wystarczą do wykarmienia 4 - 6 osób.


Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas marynowania: ok. 3 godzin
Czas pieczenia: ok. 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: ok. 4,5 godziny

Ilość porcji: 4 - 6

Składniki:
8 pałek z kurczaka
1 duża cebula
1 szklanka ryżu (2 woreczki)
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki zalewa:
1/2 kostki margaryny ok. 125 g
2 szklanki wody
3/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka vegety
2 łyżeczki ketchupu

Pałki z kurczaka przełóż do miski. Cebulę pokrój w talarki i posyp nią kurczaka. Polej oliwą z oliwek i dopraw przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na min. 3h do lodówki. 


Margarynę, wodę, wszystkie przyprawy i ketchup rozpuścić w garnuszku. Po rozpuszczeniu odstawić z palnika. Do naczynia żaroodpornego wyspać ryż. Na nim ułożyć cebulę z marynatą z kurczaka, później pałki kurczaka i na koniec zalać wszystko zalewą. 


Wsadzić do rozgrzanego piekarnika do 180 st C na ok. 1h. 


Podawać z ulubioną sałatką. 


Smacznego 😊😊

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz