sobota, 14 września 2019

Pieczone polędwiczki wieprzowe

Dzisiaj na obiad polecają się pieczone polędwiczki wieprzowe. Przygotowanie ich jest bardzo proste i szybkie. Nie wymagają, aby długo stać przy patelni, krojenia, czy jakiegoś specjalnego obsmażania. Więc za nim się obejrzysz pieczone polędwiczki wieprzowe są gotowe do podania. Wystarczy  tylko przygotować do nich jeszcze sos, kaszę, ziemniaczki czy kluseczki i gotowe. A Wy jak podajecie polędwiczki wieprzowe?


Czas przygotowania: ok. 5-10 minut
Czas smażenia: ok. 10-15 minut
Czas pieczenia: ok. 35 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: 2

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 duża cebula
1 kostka rosołowa
sól, pieprz
przyprawa do mięsa duszonego
masło
oliwa


Cebule obieram i kroję w talarki. Na patelni rozpuszczam masło i dodaje odrobinę oliwy. Smażę cebulę aż stanie się szklista. Przekładam do naczynia żaroodpornego. Polędwiczki układam na desce do krojenia, posypuję solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Wkładam na rozgrzaną patelnię również z odrobiną masła i oliwy. Obsmażam po kilka minut ze wszystkich stron. Zdejmuje polędwiczki i kładę na cebuli w żaroodpornym naczyniu. Na patelnię wlewam szklankę wody, zdrapuję z dna drewnianą łyżką wszystkie przypalenia, doprowadzam do wrzenia wody i dodaję kostkę rosołową. Tak przygotowany wywar wlewam do polędwiczek. Naczynie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 35 minut. Wyjmuję ostrożnie gorącą brytfankę i zostawiam na 5 minut, żeby mięso chwilę odpoczęło. Następnie kroje mięso w plastry. Polędwiczki podaję z ulubionym sosem, kaszą, ziemniaczkami lub kluseczkami i surówką.

Smacznego.

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz