Któż z nas nie lubi pizzy? Dzisiaj chciałam Wam zaproponować przygotowanie pizzy w postaci drożdżowych ślimaczków. Są równie pyszne. Możemy zjeść je na ciepło na obiad, kolację lub podać jako przekąskę na imprezie. Są w miarę szybkie i tanie do przygotowania. Do środka możemy dodać nasze ulubione składniki.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas rośnięcia ciasta: ok. 1,5 godziny
Czas pieczenia: ok. 12 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 2 godzin
Czas pieczenia: ok. 12 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 2 godzin
Ilość porcji: 10
Składniki na ciasto:
30 dag mąki
3 g suchych drożdży (4,5g świeżych drożdży)
sól
ciepła woda
1 łyżeczka oliwy
Składniki na sos pomidorowy:
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka pikantnego ketchupu
1-2 łyżki wody (jeśli koncentrat jest rzadki, nie dodawać wody)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
przyprawa do pizzy
oregano
bazylia
Dodatkowo:
ulubione dodatki, u mnie były to:
kawałki kurczaka
starty ser mozzarella
kukurydza
Do ciepłej wody wsypujemy drożdże (wkruszamy jeśli są to świeże drożdże). Dodajemy około 10 łyżek mąki, aby otrzymać gęsty roztwór (o gęstości śmietany). Przygotowany roztwór odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aż podrośnie.
Mąkę mieszamy z solą. Do mąki dodajemy podrośnięty rozczyn i mieszamy. Dodajemy oliwę. Zagniatamy ciasto przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do podrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie, można przygotować sos. Do miski przekładamy przecier, ketchup, wodę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wszystko mieszamy.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy cienko na prostokąt. Smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym. Zostawiamy około 1 cm marginesu. Na sosie układamy kurczaka, ser i kukurydzę. Prostokąt zwijamy ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Ostrym nożem kroimy roladę na 2 cm kawałki. Otrzymamy około 10 kawałków. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w pewnych odstępach od siebie, bo urosną podczas pieczenia. Odstawiamy je na około 20 minut do napuszenia (pod ściereczką). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. (Tuż przed pieczeniem roladki możemy posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, ale nie jest to konieczne). Ślimaczki pieczemy około 12 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz