Czas na kolejne smakowite śniadanko. Mam dla Was wyjątkowe bananowe pancakes. Dzięki bananom placuszki są wilgotne, miękkie i oczywiście świetne w smaku. Do ciasta dodałam też trochę cynamonu, który tworzy z bananami idealną kompozycję smaków.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość porcji: 30
Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 banany
jajko
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli wymieszać. Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Jajko roztrzepać, wlać mleko, olej i wymieszać. Następnie dodać rozgniecione banany i znowu wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i znowu dokładnie wymieszać. Suchą patelnie rozgrzewamy i nakładamy nie duże porcje ciasta. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi owocami i syropem klonowym (a jak nie mamy to możemy np. z polewą czekoladową lub sosem owocowym).
Smacznego! 😊😊🥞🥞
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz